Zła dieta może napędzać stwardnienie rozsiane, odpowiednia – być może spowolni rozwój choroby
21 grudnia 2022, 10:04Mikrobiom jelit ma wpływ na rozwój stwardnienia rozsianego (MS), a odpowiednio dobrana dieta – jak na przykład zwiększenie ilości spożywanego błonnika – może spowolnić postępy choroby, uważają naukowcy w Rutgers University. Postanowili się oni bliżej przyjrzeć się zauważonym już wcześniej związkom pomiędzy mikrobiomem a stwardnieniem rozsianym.
Chodzenie w japonkach może być niebezpieczne
5 sierpnia 2006, 13:12Japonki są idealne na upały, lecz lekarze ostrzegają, że niekoniecznie służą zdrowiu nóg. Prowadzą do bólów stawów, bolesności i obrzęku mięśni piszczelowych (w zespole przeciążenia) oraz skręcenia kostek.
Łożysko jak pasożyt
12 listopada 2007, 09:43Łożysko zachowuje się jak pasożyt, by uniknąć ataków ze strony układu odpornościowego kobiety. Naukowcy z Uniwersytetu w Reading odkryli, że wykorzystuje nawet podobne metody ukrywania się. Dzięki temu spostrzeżeniu uda się być może zrozumieć zjawisko wielokrotnych poronień i zapobiec stanowi przedrzucawkowemu (ang. pre-eclampsia).
"Czarna skrzynka" dla człowieka
8 maja 2009, 10:16W laboratoriach Microsoft Research w Cambridge powstała czarna skrzynka dla... ludzi. Urządzenie o nazwie SenseCam składa się z aparatu fotograficznego z obiektywem szerokokątnym (tzw. rybie oko) oraz całego zestawu czujników, zbierających dane m.in. o promieniowaniu w podczerwieni, natężeniu światła widzialnego, temperaturze, pulsie i ciśnieniu krwi.
Brokuły na zwyrodnienie stawów
16 września 2010, 11:17Brokuł to jedno z superwarzyw – zawiera związek, który działa podobnie do leków stosowanych w chemioterapii i zabezpiecza skórę przed szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych. Teraz okazało się, że ta sama substancja – sulforafan (SFN) – blokuje enzymy niszczące stawy w przebiegu choroby zwyrodnieniowej stawów.
Nowoczesne piecyki uratują 2 miliony osób?
14 października 2011, 12:24Specjaliści z amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia (NIH) twierdzą, że zastąpienie w krajach rozwijających się obecnie używanych systemów ogrzewania i gotowania bardziej nowoczesnymi urządzeniami może uratować rocznie życie 2 milionom osób.
Komponent mikrobiologiczny raka jelita grubego
5 listopada 2013, 13:00Przeniesienie mikrobiomu myszy z guzami okrężnicy do przewodu pokarmowego gryzoni pozbawionych mikroflory sprawia, że te drugie stają się bardziej podatne na nowotwory. Autorzy badania podkreślają, że odnosi się to do ludzi, bo sugeruje, że ryzyko raka jelita grubego ma komponent mikrobiologiczny.
Zdrowa tkanka tłuszczowa dla zdrowego organizmu
29 stycznia 2015, 12:46Eliminowanie stanu zapalnego w tkance tłuszczowej otyłych osób może być kluczem do zapobiegania, a nawet odwracania cukrzycy typu 2.
U ludzi z chorobą Leśniowskiego-Crohna występuje dłuższy czas reakcji
26 sierpnia 2016, 10:34U osób cierpiących na zespół Leśniowskiego-Crohna występuje dłuższy czas reakcji niż u zdrowych ludzi w podobnym wieku.
Orangutany stosują miejscowe znieczulenie
6 kwietnia 2018, 11:59Zauważyli, że zwierzęta czasami przeżuwały pewną szczególną roślinę, która nie stanowi części ich diety, a uzyskaną w ten sposób papkę wcierały w futro. Naukowcy uważają, że mamy tu do czynienia z pierwszym wśród zwierząt miejscowym stosowaniem środka przeciwbólowego.